De werking van de neusriemen

Neusriemen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van neusriemen met alleen een esthetische waarde tot corrigerende neusriemen, die de inwerking van het bit versterken of ervoor zorgen dat het paard zich niet aan het bit kan onttrekken.

De Engelse neusriem is de eenvoudigste neusriem. Het is de enige neusriem die bij een stang- en trenshoofdstel wordt gebruikt en kan ook gebruikt worden met een vaste martingaal. Als hij goed bevestigd is, heeft hij nauwelijks inwerking op het paardenhoofd - er moeten altijd 2 vingers onder de neusriem passen. Neusriemen van touw werken sterker in dan leren neusriemen en worden veel gebruikt bij polopony's en sterke springpaarden.
De aansnoerneusriem wordt strakker bevestigd dan een gewone neusriem om te voorkomen dat het paard zijn mond opensperd. Hij kan worden gecombineerd met een stang- en trenshoofdstel en wordt vaak gebruikt bij dressuur en shows. Bij de lage neusriem wordt de kinriem onder het bit door gehaald. Hij voorkomt dat het paard zijn mond opent en het bit optilt. De neusriem verhoogt de druk op wang, neus en onderkaak. De lage neusriem mag niet worden gecombineerd met een vaste martingaal. Let erop dat de neusriem niet onder het einde van het neusbeen hangt, want dat kan de ademhaling bemoeilijken.
De gecombineerde neusriem bestaat uit een Engelse neusriem met een sperriempje dat onder hte bit door loopt. Deze neusriem was ontwikkeld om, net als de lage neusriem, de paardenmond dicht te houden, maar hij is toch te combineren met een vaste martingaal. De gecombineerde neusriem wordt iets hoger en strakker vastgemaakt dan de Engelse neusriem. Bij de Mexicaanse neusriem wordt de bovenste riem rond de kaken en boven het bit langs vastgemaakt, waarbij hij vlak onder de jukbeenderen door loopt. De onderste riem gaat ondet het bit langs en heeft als doel de mond dicht te houden en te voorkomen dat het paard met zijn tanden knarst. De neusriem oefent in het midden druk uit op het neusbeen. Let erop dat het middenstuk niet ondet het neusbeen ligt, want dat is erg onprettig voor het paard en bemoeilijkt de ademhaling.
Een hoge Mexicaanse neusriem wordt boven de jukbeenderen vastgemaakt. Deze neusriem gaat nog beter tegen dat het paard met zijn tanden knarst. De Kineton of Puckle neusriem heeft een sterke inwerking en dankt zijn naam aan de ontwerêr: een zekere heer Puckle of Kineton. Er lopen bij deze neusriem metalen haken ondet het bit door. Als de teugels worden opgepakt, wordt er druk uitgeoefend op zowel de neus als in de mond. Dit nodigt het paard uit om het hoofd naar beneden te brengen. Let erop dat deze neusriem niet te laag wordt bevestigd.
De neusriem van schapenbont wordt vaak gebruikt bij renpaarden en bestaat uit een Engelse neusriem met een los neusbontje. Dit nodigt het paard uit om het hoofd te laten zakken. Hij zal ook wel moeten als hij over het bontje heen wil kijken. De Australische cheeker is een rubberen constructie die wordt vastgemaakt aan het kopstuk en aan weerszijden van een trensbit. Hij houdt het bit boven in de mond, zodat het paard zijn tong er niet overheen kan doen. Men beweert dat het paard van het bit af blijft zodra hij de middelste riem ziet.
De beugelneusriem combineert de inwerking van een lange neusriem met een Mexicaanse neusriem. De 2 riempjes houden de mond dicht. De neusriem is verstelbaar en wordt bevestigd als een lage neusriem. Bij erg sterke paarden kan de neusriem worden verstevigd met een metalen strip.

VOERADVIES

Höveler

Sale tot wel 70%

De bronafbeelding bekijken

KNHS FANKLEDING

KNHS

© 2011 - 2022 Grandeur Ruitersport & Lifestyle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel